top of page
Brain Sketch

TÜKÖRTERÁPIA

Tükörterápia: Services

Ez a különleges terápia többféle problémára is megoldást jelenthet.

Elsőként végtag amputált betegek fantom fájdalmának csökkentésére kezdték el használni. Lényege, hogy az ép végtagot egy tükörrel szemben a megfelelő tehcnikával tornáztatjuk, miközben a tükröt figyelve becsapjuk az agyunkat, és az a benyomás keltődik, hogy az amputált vagy fájó végtag annyira egészséges, mint a másik. Használható olyan helyzetekben, amikor az egyik végtag nem mozog kellő képpen, vagy akár teljesen bénult. A tükörterápia különösen hatékony stroke-ot követően a kezet érintő bénulás (hemiparesis, hemiplegia) esetén a mozgás újraindításában.

A tükörterápia az I. típusú komplex regionális fájdalom szindróma okozta fájdalom csökkentésére is alkalmazható, mely szintén az idegrendszert érintő betegségek kapcsán alakulhat ki.

Neurológiai szakgyógytornász tanulmányaim során a szakdolgozatom kutatásához egy olyan pácienssel dolgoztam együtt, aki ezelőtt 16 évvel kapott stroke-ot. Azóta egyáltalán nem tudta mozgatni jobb kezét. Egy intenzív tükörterápiás kezelési sorozatnak köszönhetően azonban újra megindult a mozgás a kezében, olyannyira, hogy apróbb tárgyak felvételére is képessé vált.

bottom of page