top of page
  • Writer's pictureBetti Bartos-Elter

Hogyan csökkentsük az oltás utáni helyi fájdalmat?

Bármely oltás természetes velejárója lehet, hogy a tűszúrás helyén, illetve környékén akár napokig tartó kellemetlen, fájdalmas érzés alakulhat ki. Ennek oka egyrészt, hogy a tű a bőrön át behatolva apró sérüléseket hoz létre a környező lágyrészekben.

Vannak olyan védőoltások, melyek több helyi mellékhatással, nagyobb fájdalommal járnak, mint például a diftéria, szamárköhögés, tetanus, vagy a manapság a COVID19 kapcsán beadott injekciók.



Csökkenthető a fájdalom védőoltást követően?


A tűszúrást követően akár azonnal megjelenhet az érzékenység és fájdalom, ami tovább romolhat néhány percet, órát követően. Természetes reakció részünkről, hogy ilyenkor megpróbáljuk védeni a fájó testrészünket, és igyekszünk a lehető legkevesebbet mozgatni. Ezzel azonban megnyújthatjuk a gyógyulási időt, ami azt jelenti, hogy a fájdalom tovább velünk maradhat.


Az első és legfontosabb tehát, hogy minél többet mozgassuk a tűszúrást elszenvedett testrészünket, ami jellemzően a karunk, vagy a fartájék. Óvatos mozdulatokkal kezdjünk, körülbelül az oltást követő 20. perctől indulhat a torna. Ekkor már akár a ragtapaszt, vagy egyéb kis fedőkötést is el lehet távolítani, de 1 órát bátran fennhagyjatjuk a kötést.


Amennyiben a karunkba kaptunk injekciót kezdhetünk lassú vállkörzésekkel, amit először hajlított könyökkel végezzünk. Kezdetben a legapróbb mozdulatok is fokozhatják a fájdalmat, de ne feledd, ha pihenteted, nem mozgatod, akkor hosszabban és jobban fog fájni. A következő két napban 20-30 percenként próbálj meg végezni különböző mozdulatokat: mehetnek az egyre nagyobb vállkörzések, nyújtózkodások, a válltájék óvatos nyújtása.

Fájdalomcsillapítót lehetőleg az oltást követően csak 1-2 nappal vegyél be, ha nagyon elviselhetetlennek érzed a fájdalmat, mivel a legtöbb fájdalom- és gyulladáscsökkentő lassíthatja a természetes gyógyulási folyamatokat. Gyógyszer helyett próbáld meg hűteni az oltási területet, amihez használhatsz vékony textilbe tekert jégkockát, jégzselét. Ügyelj rá, hogy a hideg tárgy közvetlen ne érintse a bőrödet. 1 percig finoman dörzsölt át a fájó, duzzadt területet, majd néhány óra elteltével újra ismételheted a műveletet, ha szükségét érzed. A túl gyakran és sokáig alkalmazott jegelés szintén lassítja a gyógyulást!


Csapd be az agyad! - A fájdalom trükk


Bármilyen fájó testrészeden alkalmazhatod az alábbi egyszerű, de nagyon hatékony trükköt, vesd be az oltás utáni fájdalom esetén is!


A fájó rész feletti bőr simogatása, finom dörzsölése meggátolja, hogy a fájdalom érzet tudatosuljon az agyban. Természetes reakcióként talán már magadon is megfigyelted, hogy ha beütöd valamidet, rögtön odanyúlsz és elkezded simogatni, dörzsölni vagy masszírozni. Ezt az ösztönös reakciót azért végezzük, mert ezáltal a finom tapintó érzetek kiszorítják az idegpályákról a fájdalmas ingereket.


Tudatosan használhatod ezt a folyamatot, ha az oltást követően akár már 5-10 perccel finoman simogatni kezded az érintett területet. Ezt akár nyugodtan legkisebb gyermekednél is bevetheted.


A fájdalmas, duzzadt terület gyógyulását tovább gyorsíthatod, ha ujjaiddal nyomást gyakorolsz az oltás területére. Enyhe nyomással kezdj, majd rövid időn belül érezni fogod, hogy a fájdalom enyhülni kezd, ekkor akár már mélyebbre is nyomhatsz. Naponta ismételd többször, amíg a fájdalom teljesen el nem múlik.


Ha nagyon kellemetlen szúrást, feszülést érzel miközben magadat kezeled, ne ijedj meg, ez természetes velejárója egy tűszúrásnak, és hamarosan meg fog szűnni ez az érzet. Azonban ha bizonytalan vagy tüneteidet illetően, panaszaid napokon át nem múlnak, vagy esetleg fokozódnak mindenképp fordulj kezelőorvosodhoz!


Hűsítő megoldás


Az oltást követő 1-2 órával már bekenheted a fájó részt valamilyen hűsítő, gyógynövényes krémmel. Ez a hűsítő hatás hasonló képpen csökkenti a fájdalom érzetet, mint a simítás, így érdemes a kettőt kombinálni.

A gyógynövények közül a rozmaringnak, mentának van ilyen hatása, de gyorsítja a gyógyulást, és a véraláfutások felszívodását például a fekete nadálytő is.

Ha gyógynövényes krém vásárlása mellett döntesz, legyél tudatos a vásárlásnál és próbálj meg természetes összetevőkből álló, állatkísérlet mentes, vegán terméket venni.


A régi "szurik" nyoma


Egy-egy gyermekkorban kapott oltás helye akár egész életünkben végigkísérhet minket, és most ne csak azokra gondoljunk, amik kivülről is láthatók, mint amilyen a fekete himlő elleni védőoltás után maradó kis "pecsétnyom" a karon.

A tűszúrás nem csak a felszínen sérti meg a szöveteket, hanem mélyebbre hatolva a kötőszövetet vagy akár az izmokat is. Ez persze természetes velejárója, és olcsó ára annak, hogy később ne legyünk betegek, azonban ha nem megfelelően kezeljük a beoltott területet később akár ízületi fájdalmakhoz is vezethet.


A gyógyulás természetes folyamata, hogy a szövetek hegesednek, összetapadnak. Ha azonban túlvédjük a fájó területet, és nem mozgatjuk, a szöveteink nem kapják meg a megfelelő ingert arra, hogy milyen irányba gyógyuljanak. Egy rosszul gyógyult, apró tűszúrásnyi terület éveken át fenntarthat fájdalmat, és idővel - mint egy hagyma - még több védőréteget épít maga köré, így egy banális tűszúrásból akár diónyi izomcsomók alakulhatnak ki. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, kövessük a fent leírtakat, és alkalmazzuk azt gyermekeinken is.


Úgy gondolod, hogy van egy régi, rosszul gyógyult ilyen sérülésed? Még mindig érzed a 10-20 éve kapott "oltás helyét"? Fáj az a vállad, ahol annak a régi oltásnak látszik a helye?

Gyógytornával, fizioterápiás kezelésekkel ezek a tünetek csökkenthetők! Ha gyorsabban meg szeretnél szabadulni az oltás utáni fájdalomtól, vagy egy régi fájdalomtól, keress bizalommal elérhetőségeim egyikén! Bartos-Elter Bettina

Okleveles fizioterapeuta, Neurológiai szakgyógytornász

7,539 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page