top of page
  • Writer's pictureBetti Bartos-Elter

Keresztezett szindrómák 1. rész - Felső keresztezett szindróma

Az internet korában a mobiltelefonok és más elektronikus eszközök folyamatos használata helytelen testtartáshoz vezethet, erről már sokan hallhattunk. Szakmai körökben korunk egyik leggyakrabban emlegetett szövődménye a felső keresztezett szindróma, amely az emberi test normál izomegyensúlyának megváltozására utal. Fő megjelenése a nyaki lordosis (befelé ívelő görbület) kiegyenesedése, előrehajló fejtartás, a vállak és a lapocka helyzetének megváltozása.




Az emberi test állás, vagy járás során gravitációs erőknek van kitéve. A megfelelő testtartás megőrzéséért a vázizmok összehangolt működése szükséges. Azonban, ha az ezért felelős izmok hosszabb ideig nincsenek stimulálva a gravitációval szembeni ellenállásra, - gondoljunk itt hosszan tartó ülésre, vagy fekvésre - stabilizáló funkciójukat nem töltik be, csökken az aktivitásuk, ami az izmok gyengülését fogja eredményezni. A mozgásszervi stabilitás hiánya kompenzációs mechanizmust indít el – a stabilizáló funkciót a mobilizálásért felelős izmok fogják átvenni. Ennek hatására azonban az ilyen kompenzáció a mobilizáló izmok fokozott aktivitásához (hiperaktivitásához) vezet és ennek következtében ezek az izmok túlterhelődnek, feszessé válnak, ami végül kóros láncreakcióhoz vezethet a mozgásszervi rendszeren belül. Mire kell ezalatt gondolni? Ez a felborult izomegyensúly megváltozott mozgásmintákat, ezáltal az ízületeink nem megfelelő működését, károsodását fogja eredményezni, ami a fájdalom és a gyulladás ördögi körét hozza létre.

Milyen problémákat okozhat ez nekünk hosszútávon ?

  • Krónikus fej-és nyakfájdalom

  • Hátfájdalom, főként a lapocka és a vállak területén

  • Szédülés, fejfájás, fülzúgás, látászavar

  • Izomfeszülés, fáradtság ülés, vezetés közben

  • Karzsibbadás, fájdalom

  • Nyak, váll mozgásainak beszűkülése

  • Mellkasi fájdalom, szorító érzés


Hogyan előzhető meg ?


Mivel a felső keresztezett szindrómát főként a nem megfelelő mozgásminta, a helytelen testtartás és az izomegyensúly felborulása okozza, fontos a helyes testtartás rendszeres gyakorlása.


Az ülő munkát végzők ügyeljenek arra, hogy egészséges, ergonómiai szempontoknak megfelelő munkakörnyezetben dolgozzanak és legalább óránként egyszer felálljanak és átmozgassák magukat.


Fontos a rendszeres testmozgás, mégpedig olyan, amely egyformán igénybe veszi minden izomcsoportunkat, biztosítva a normál izomegyensúly megtartását. A rendszeres nyújtás, SMR hengerezés szintén csökkentheti a felső keresztezett szindróma kialakulásának valószínűségét.


Mi lehet a megoldás, ha már megjelentek a tünetek ?


Célszerű a hosszútávú megoldást választani a fájdalomcsillapító, izomlazító gyógyszerek helyett: a nem megfelelő mozgásminta leépítése és a felborult izomegyensúly helyreállítása a cél különböző módszerekkel, beleértve a célzott, egyénre szabott mozgásterápiát, amely jól kombinálható különböző lágyrészmobilizációs technikákkal. Kiegészítő terápiaként javasolható a kineziotape használata is.


Deák Georgina Magdolna gyógytornász-fizioterapeuta



Források:


102 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page